Black Friday Secpral continua pana in 22 noi. /// Noutati si promotii curente /// Transport gratuit la comenzile plasate pe secpral.ro /// Fa-ti cont pe secpral.ro. Conturile se activeaza in 1-2 zile lucratoare de la trimiterea solicitarii.
Cu totii stim ca industria sistemelor de securitate evolueaza de la an la an, prin lansarea noilor tehnologii si produse si, nu in ultimul rand, prin adaptarea produselor la trendul de integrabilitate, specific ultimilor ani. Azi nu mai este suficient ca un sistem, fie el de efractie, CCTV, control si admitere access, sa functioneze de sine statator.
Un sistem modern de securitate permite interconectarea sistemelor de protectie la securitatea fizica, oferind asftel detalii legate de producerea unui eveniment atat vizuale, prin intermediul sistemelor CCTV, cat si specifice sistemelor de control si admitere acces, respectiv efractie. De exemplu, un eveniment de efractie poate fi insotit de imagini video pentru o verificare vizuala a evenimentului sau un eveniment de control si admitere acces poate fi la randul lui insotit de imagini CCTV pentru confirmare.
Pomeneam intr-un articol precedent ca un criteriu important de luat in considerare in alegerea unei solutii de securitate consta in credibilitatea producatorului in aceasta industrie. Un producator proactiv, care vine in intampinarea cerintelor pietii, si care in permanenta dezvolta solutii software si hardware, va reprezenta punctul de pornire in identificarea solutiei corecte. Exista sanse destul de mari ca orice problema de natura software sa fie solutionata in versiunile urmatoare de firmware si nu numai.
Hikvision reprezinta unul dintre producatorii care seteaza trendurile in randul sistemelor de securitate si care se adapteaza cu o viteza incredibila cerintelor pietei. Initial, acestia s-au facut remarcati in randul solutiilor de supraveghere video. Apoi, prin achizitia unor companii terte, au intrat in posesia know-how-ului acestora si au dezvoltat solutii de efractie, control access si video interfonie. Prin expansiunea acestui producator au aparut, desigur, si noi provocari. Una dintre aceste provocari poate fi cu siguranta unificarea sistemelor de mai sus, avand ca scop imbunatatirea experientei in utilizare a beneficiarului final, dar si adaptabilitatea echipamentelor la trendurile pietei. O centrala de control acces care in urma cu 2-3 ani nu avea posibilitatea integrarii cu sistemele de supraveghere video poate, printr-un simplu update de firmware, sa integreze camere IP in vederea confirmarii vizuale a evenimentului.
In articolul Primele impresii – DS-K2801 am prezentat centrala de control si admitere acces DS-K2801 pentru o usa bidirectionala, ideala pentru aplicatii de dimensiuni reduse. In combinatie cu aplicatia IVMS-4200 A.C., aceasta poate fi configurata cu usurinta din fata unui PC sau laptop. Datele introduse pot fi incarcate in centrala printr-un singur click.
Daca IVMS-4200 A.C. integreaza doar sistemele de control access, video interfonie si sisteme antiefractie, Hikvision pune la dispozitie IVMS-4200 v.3.1.1.6, care poate integra si gestiona sistemele enumerate mai sus, la care se mai adauga sistemele CCTV.
IVMS-4200 poate fi descarcat de pe portalul oficial Hikvision sau accesand acest link.
O cerinta des intalnita in materie de control acces si supraveghere video consta in interconectarea acestora. In ce sens? La prezentarea unui card sau a oricarei alte forme de control acces (pin, recunoastere faciala sau amprenta), evenimentului de control access sa ii fie asociat un snapshot de la o camera IP, de preferinta din proximitatea cititorului. Astfel, putem declara cu exactiate ca acel card a fost prezentat de titularul cardului si nu de o alta persoana.
Preambul:
Inrolarea echipamentelor
IVMS-4200 3.1.1.6 nu face distinctie intre tipurile de echipamente pe durata procesului de inrolare. Echipamentele pot fi inrolate din sectiunea Device Management prin click pe butonul Add si completand datele de conectare.
Daca datele introduse sunt corecte, atunci cele doua echipamente, camera IP si centrala de control acces DS-K2801, vor fi afisate in lista de echipamente sub statusul Online.
Setare stocare locala a snapshoturilor
IVMS-4200 v3.1.1.6 permite stocarea locala a snapshoturilor furnizate de camera IP in contextul prezentarii cardului de catre utilizator. Pentru aceasta, se va naviga in meniul Maintenance and Management->System Configuration->Event Picture Storage. Se va activa optiunea Store Picture to Server, apoi se va selecta partitia pe care se vor stoca snapshoturile.
La salvare, de exemplu pe partitia E, se va crea automat un fisier cu denumirea IVMS-4200alarmPicture la nivelul caruia se vor crea foldere separate pe zile, care vor contine snaphsoturi in format .jpg.
Creare program de inregistrare
Exista posibilitatea definirii unui interval orar pentru care camera sa efectueze snapshoturi. Acesta poate, de exemplu, sa coincida cu programul de functionare de luni pana vineri cuprins intre 08:00 si 17:00. Pentru aceasta, se va naviga in meniul Maintenance and Management->Storage Schedule, se va selecta camera IP, se va activa functia Capture Schedule, se va defini un program personalizat, iar cea mai importanta optiune de activat este cea de Storage Content – Picture Storage.
Creare legatura intre centrala de control acces si camera IP
Pana in acest punct, fiecare echipament a fost tratat individual. Pentru crearea unei legaturi logice intre centrala si camera IP, se va naviga in meniul Maintenance and Management->Event Management->Access Control Event. Din lista cu echipamente de control acces se va selecta centrala in cauza.
Recomandarea producatorului consta in activarea tuturor evenimentelor disponibile pentru acest model de centrala pentru care se vor salva imagini. Fie ca este vorba de o autentificare normala sau control modul lifturi, sistemul va stoca cate un snapshot pentru fiecare eveniment in parte. Din optiunea Edit Linkage se va crea aceasta legatura logica prin selectarea camerei de interes din lista de camere inrolate. Setarile se vor salva prin click pe butonul OK.
“Armarea sistemului”
Pana in acest moment al configurarii am efectuat urmatoarele: inrolarea echipamentelor in software, definirea utilizatorilor si asignarea cardurilor de utilizare, activarea posibilitatii de salvare snapshoturi pe PC-ul local (unde este instalat IVMS-4200), crearea unui program de stocare, activarea evenimentelor pentru care se vor salva snapshoturile si crearea unei legaturi logice intre centrala si camera IP. Mai ramane ca sistemul sa fie armat. Pentru aceasta, se va naviga in Menu->Tool->Device Arming Control si se vor arma cele doua echipamente prin click pe butonul Arm All.
Testarea configuratiei
Dupa efectuarea pasilor de mai sus, urmeaza partea cea mai interesanta, mai exact cea de testare. Exista doua modalitati de testare a scenariului descris in acest articol: verificarea functionalitatii in timp real sau prin cautarea de evenimente.
Monitorizarea in timp real a evenimentelor de control acces poate fi realizata prin navigarea in meniul Monitoring, de unde se va selecta usa de interes. Evenimentului de control acces ii este asociata o imagine provenita de la camera IP.
Exista posibilitatea urmaririi evenimentelor petrecute si stocate pe server prin navigarea in meniul Event Center->Event Search. Se va pune o bifa pe criteriul de cautare Device, apoi din lista arborescenta se va selecta usa pentru care se vor interoga evenimentele de control acces, iar in urma cautarii vor fi listate evenimentele generate de centrala respectiva.
Usor de instalat si configurat, centrala DS-K2801 poate fi configurata impreuna cu orice camera IP Hikvision in vederea salvarii snapshoturilor pentru evenimentele de control acces.
Spor la proiecte,
Cristian