Black Friday Secpral continua pana in 22 noi. /// Noutati si promotii curente /// Transport gratuit la comenzile plasate pe secpral.ro /// Fa-ti cont pe secpral.ro. Conturile se activeaza in 1-2 zile lucratoare de la trimiterea solicitarii.
In articolul anterior am prezentat 10 trenduri de securitate din ultimii 10 ani din punctul de vedere al companiei inovatoare de sistemele software unificate, Genetec.
Iata ca Hikvision, odata cu intrarea in 2020, pornind de la expertiza sa in acest domeniu, a creat o lista cu 7 trenduri cheie care vor marca acest an.
Schimbari semnificative au modelat industria de securitate in ultima decada, iar in 2020 sunt asteptate inovatii extrem de interesante. Aplicatii si tehnologii avansate, cum ar fi perceptia multi-dimensionala, UHD, producerea imaginilor in conditii reduse de iluminare, inteligenta artificiala, tehnologia cloud s.a., au deschis noi posibilitati in industria de securitate. In acest timp, milioane de camere si alte dispositive de securitate sunt conectate la internet, industia de securitate devenind o parte importanta in lumea IoT.
Prin capturarea imaginilor, camerele de supraveghere video simuleaza unul dintre cele 5 simturi umane (cel vizual), extinzand astfel puterea ochiului uman. Dar cum ar fi daca aceste camere ar beneficia de alte simturi (olfactiv, auditiv etc.) sau alte functii care sunt in afara campului vizual in vederea identificarii si raspunsului prompt la incidente?
De exemplu, camerele video prevazute cu radare devin tot mai populare pentru detectia obiectelor. Beneficiind de o integrare profunda cu tehnologia radar si senzori video, o camera multi-dimensionala extinde perceptia vizuala, facand posibila detectia obiectelor pana la o distanta de 100m in orice conditii de functionare.
O aprofundare similara cu cea de mai sus este reprezentata de camerele prevazute cu senzori de detectie a claxoanelor. Acestea dispun de o matrice sonara capabila de detectie si indicare a vehiculului al carui sofer a claxonat intr-o zona interzisa. La acestea se mai adaua si imagini video asociate cu evenimentul respectiv ca dovada. Aceasta combinatie poate ajuta la reducerea poluarii fonice pe drumuri si in comunitati care au astfel de regulamente.
Camerele de supraveghere video pot fi utilizate cu tehnologii de detectie fum, caldura sau presiune, combinatii care monitorizeaza precis zonele in care sunt instalate. Acest trend multi-dimensional va modela puternic sistemele de securitate, deschizandu-se astfel mai multe posibilitati si capabilitati de a crea un mediu mai sigur.
Viteza cu care aplicatiile bazate pe inteligenta artificiala au patruns pe piata in ultimii ani este una extrem de redusa. Majoritatea camerelor AI pot rula simultan un singur algoritm inteligent, limitarea fiind generata de puterea computationala ridicata necesara rularii acelui programel. O camera inteligenta poate contoriza persoane sau detecta numere de inmatriculare, dar nu simultan.
Odata cu aparitia noilor solutii de procesare, camerele video beneficiaza de performantele noilor chipuri AI. Multi-inteligenta reprezinta noul trend pentru noua generatie de camere AI, acestea fiind capabile sa efectueze mai multe taskuri simultan.
Sa utilizam un exemplu concret - o intersectie. Majoritatea oraselor dispun de 1, 2 sau zeci de camere pentru monitorizarea unei intersectii, detectia si analiza traficului, identificarea violarilor, detectia tipului de autovehicul si a numarului de inmatriculare. Camerele cu inteligenta multipla vor reduce numarul total de camere necesare, doua sau trei camere fiind suficiente pentru o monitorizare ampla a intersectiei. Un numar redus de camere va reduce costul echipamentelor, instalarii, mentenantei si al managementului.
O gama variata de camere inteligente va oferi clientilor posibilitatea optarii pentru solutii personalizate in functie de particularitatile proiectului. Acestea vor castiga teren in fata camerelor clasice de monitorizare video si vor fi tot mai des intalnite pe piata.
Sistemele reactive nu vor mai raspunde cerintelor unui sistem de securitate complet, echipele de securitate fiind in permanenta cautare a noilor oportunitati pentru imbunatatirea eficientei operationale. Majoritatea clientilor solicita crearea sistemelor ample si proactive, care combina monitorizarea CCTV, sistemele de alarma, control acces si detectia la incendiu.
Odata cu dezvoltarea tehnologiei AI, procesele de monitorizare a sistemelor CCTV devin din ce in ce mai automate, acestea analizand imagini live si inregistrari pentru detectia, clasificarea si observarea unor obiecte predefinite. Aceste procese pot fi eficiente printr-o identificare proactiva a evenimentelor pe masura ce acestea au loc prin extragerea informatiilor instante din inregistrari.
Un sistem de analiza video inteligent si proactiv adauga valoare proiectului. De exemplu, in conditiile detectiei unui incident de catre o camera de supraveghere, sistemul poate genera o alarma in mod automat, ghidand in acelasi timp personalul de specialitate catre camera in cauza. In schimb, o alarma, un eveniment de control acces sau de detectie incendiu, pot activa sistemul CCTV pentru verificari suplimentare.
Oamenii doresc sa vada mai mult si mai clar, motiv pentru care producatorii sistemelor de supraveghere video au urmarit producerea echipamentelor capabile sa captureze imagini la rezolutii ridicate. Era rezolutiei HD este de mult incheiata, este timpul ca era UHD sa intre in scena.
In urma cu cativa ani, UHD (ultra HD) insemna “costisitor”, insa azi UHD beneficiaza de inovatii in transmisie si codare. Devine o solutie tot mai des intalnita si eficienta din punctul de vedere al raportului calitate-pret. Se preteaza pentru proiecte de dimensiuni ridicate si pana la sisteme distribuite.
Beneficiind de o banda optimizata si o latenta de transmisie redusa, azi este posibila transmisia clara si fara intreruperi a imaginilor UHD. Asadar, apar si noi oportunitati de afaceri.
Majoritatea incidentelor din sistemele de securitate au loc pe durata noptii, conditii in care imaginile produse de camerele de supraveghere conventionale sunt neclare iar detaliile critice sunt pierdute din aceste motive. Tehnologiile de producere a imaginilor in conditii reduse de ilumniare au devenit tot mai populare in domeniul securitatii. Imaginile sunt lizibile si obiectele vizibile astfel incat sunt capturate cat mai multe detalii.
O alta inovatie importanta introdusa recent consta in amprenta termica a unui obiect. Aceasta tehnologie implementata in randul camerelor termice pot detecta informatii ale amprentei termice specifice obiectului. Camerele termice pot “vedea” in conditii reduse de vizibilitate, cum ar fi ceata, fum, ploaie sau ninsoare, si sa nu mai vorbim pe timp de noapte. Camerele termice manifesta un potential ridicat in aplicatii de monitorizare perimetrala, detectia focului si masurarea temperaturii.
Mentionasem in introducerea articolui faptul ca din ce in ce mai multe dispozitive, inclusiv camere, sunt conectate la internet si fac astfel parte din familia IoT. Inevitatbil producatorii si-au concentrat atentia asupra acestei tranzitii catre cloud, in special pentru sistemele de supraveghere video. De ce sunt oamenii entuziasmati de cloud? Deoarece serviciile cloud ofera multe beneficii la nivel de eficienta, flexibilitate, cost redus si securitate.
Serviciile de tipul VSaaS – Video Surveillance as a Service – reprezinta un trend major in industria securitatii, fiind solutia ideala pentru proiectele de dimensiuni reduse si medii. Aceasta tehnologie permite gazduriea tuturor operatiilor hardware si software in cloud, iar utilizatorii pot accesa camerele IP si alte dispozitive IoT pentru verificarea vizuala a evenimentelor sau alarmelor. Sunt eliminate din ecuatie serverele de stocare locale care presupun mentenanta si configurare. Utilizatorii pot reduce costurile unui sistem de securitate prin intermediul unui contract in baza caruia acestia achita doar serviciile utilizate.
Cererile pentru serviciile VSaaS au crescut si pentru companiile care detin lanturi de magazine. Prin transferul serviciilor de supraveghere video catre cloud, aceste companii pot centraliza cu usurinta si rapid operatiunile de securitate si pot verifica de la distanta starea si activitatile in magazinele distante.
Serviciile de tipul cloud sunt imbratisate si de integratorii de sisteme de securitate. Acestia pot veni pe piata cu noi servicii de monitorizare video in cloud, jucand rolul de provider de security in cloud. Clientii acestora pot accesa, bineinteles, in conditiile in care sistemul distant este online, imagini live si inregistrari pentru analiza zilnica a site-ului.
Sistemele de securitate cunosc o continua expansiune, acestea evoluand de la sisteme singulare, de sine statatoare in sisteme conectate, deschise si distribuite. Oamenii devin din ce in ce mai preocupati de securitatea si confidentialitatea datelor, motiv pentru care exista cereri exigente pentru calitatea serviciilor din sistemele de securitate si mai ales pentru cibersecuritate.
Minimizarea riscurilor expunerii in internet si a breselor de securitate este posibila doar printr-o abordare multi-strat incluzand reteaua fizica, aplicatiile si orice element care poate reprezenta o poarta pentru persoanele rau intentionate. Producatorii de sisteme de securitate sunt nevoiti sa asigure securitatea produselor pe toata durata de viata a acestora.
Anul 2020 reprezinta inceputul unei noi decade si ne asteptam sa vedem o decada caracterizata de inovatii in domeniul tehnologic si al aplicatiilor. Impreuna cu trendurile de securitate mentionate mai sus, alte trenduri ca 5G, big data, smart enterprise operations si GDPR vor modela cu siguranta industria de securitate in 2020.